Uitstapje naar Saarburg

Saarburg is een romantisch, middeleeuws stadje met vele steile en kronkelende steegjes.

Een bijzondere attractie is de ca 20 meter hoge waterval in het midden van de stad die de schoepen van de voormalige Hackenberger molen aandrijft. Deze wordt omringt door vakwerkhuizen en barokke gebouwen.

Oorspronkelijk stroomde de voor de waterval verantwoordelijk Leukbeek om de stad heen en voedde daar de visvijvers en de slotgrachten van het kasteel Saarburg. In de 13de eeuw werd de beek omgeleid opdat er genoeg bluswater in de stad aanwezig zou zijn.

Bij de waterval vinden de bezoekers ook het Amuseum met traditionele ambachtelijke beroepen uit Saarburg (klokkengieter, drukker, schoenmaker, looier, schipper), de oudste nog in werking zijnde turbine en interessante wisselende exposities worden in deze voormalige keurvorstelijke molen gepresenteerd.

De enorme kasteelruïne boven de stad was ooit een fraaie en trotse hoogteburcht, een op natuurlijke hoogte gebouwde burcht. Van daaruit heb je een schitterend uitzicht op Saarburg en op de wijk Beurig. In deze wijk staat de bekende parochie- en bedevaartkerk St. Maria met het beeld van de zogende Madonna

Bron: Moseltimes + foto website Saarburg

You must be logged in to post a comment.