Nieuw museum in Bernkastel-Kues, het Zylinderhaus

Nieuw museum in Bernkastel – Het Zylinderhaus:

museum zylinderhaus bernkastel-KuesKomend vanaf Wehlen en rijdend naar Bernkastel-Kues kwam ik op de eerste rotonde en voor mij verscheen een compleet nieuw pand waarop met grote letters staat: Zylinderhaus – Museum. Nieuwgierig als ik ben naar nieuwe dingen, trapte ik op de rem en stapte naar binnen. Mijn eerste indruk: mooi en groot. Nadat ik gemeld had wie ik ben kreeg ik een privérondleiding door het museum. Het uitgangspunt van het museum is oldtimers van Duitse makelij vanaf de jaren 20 tot de jaren 70, aangevuld met andere bezienswaardigheden die hiermee te maken hebben. En dat maakt het extra leuk.

Natuurlijk zien we als eerste bekende merken als Mercedes en Volkswagen, maar gaandeweg verandert het beeld. De auto’s, en dat zijn er heel wat, staan verdeeld over 4 etages en als je de route volgt begin je bij de jaren 20 en eindig je bij de jaren 70. Je ziet o.a. de bekende merken maar ook, voor mij in ieder geval, onbekende merken. Zo leerde ik dat de 4 ringen van Audi in het logo afstammen van een samenwerking met 4 automerken: Audi, Horch, Wanderer en DKW onder de naam Auto-Union. Na de oorlog probeerden ze de productie van personenauto’s weer te hervatten maar dit lukte niet goed. In de jaren 60 werd Auto-Union verkocht aan Volkswagen en kwam de naam Audi weer tot leven en vanaf dat moment met het bekende 4-ringen-logo.

Bij alle auto’s staan informatiebordjes en kun je met de telefoon de QR-code inscannen voor meer informatie.

Lopend door het museum zijn de wanden bekleed met oude gevels en winkeltjes. Zo zie je een oude apotheek, een oude kruidenierswinkel, staan er stands met bijvoorbeeld oude attributen uit die periode, is er een oude etalage met typmachines. Waarom typmachines zou je denken, nou dat komt omdat een aantal automerken ook typmachines gemaakt heeft. Een afdeling met oude motoren en brommers, kortom een museum voor iedereen, niet alleen voor de “auto-liefhebber”. Vaak worden deze oude knarretjes gevonden in schuren of ergens op een weiland. Ook hier is aan gedacht. Er is een gedeelte nagebouwd hoe de auto’s gevonden worden, compleet met takken en al die uit de auto groeien. Gaat u naar de volgende etage en neemt u de lift, kijk dan goed op de vloer van de lift. Dat is een 3-d-afbeelding van een put, als je goed kijkt lijkt het net of je in de put zit.

De achtergrondinformatie achter dit museum is dat de eigenaar een echte liefhebber is en overal deze auto’s opkoopt. Na verkoop van zijn bedrijf heeft hij zich helemaal op zijn hobby gestort en daaruit is dit museum ontstaan. Restaureren van de auto’s gebeurt in eigen beheer in een speciaal hiervoor opgezette restauratiewerkplaats.

museum zylinderhaus bernkastel-KuesGenietend van een paar leuke uurtjes in dit museum sluit u de dag af in het naastgelegen restaurant of op het terras. Kan natuurlijk ook zonder museumbezoek bezocht worden.

Het adres: Adolf-Kopling-Straße 2 in Bernkastel
Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 18 uur, op zondag van 10 tot 17 uur en op maandag gesloten

Foto’s: bron website Zylinderhaus

 

You must be logged in to post a comment.